Σπίτια με κωνικές στέγες

Μπορείς να φανταστείς ένα χωριό ή μια πόλη, όπου όλα τα κτίρια θα ήταν κυλινδρικά. Αλήθεια πως θα ήταν οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια και οι πλατείες μιας τέτοιας πόλης; 
Αν το σπίτι σου είχε τέτοιο σχήμα πως θα ήταν το δωμάτιό σου;
κατασκευές με ρολά υγείας, κατασκευές με ρολά από χαρτί υγείας, κατασκευές με ρολά χαρτί υγείας, χειροτεχνίες για παιδιά, ιδέες για χειροτεχνίες, κατασκευές για παιδιά, σπίτια από ρολά χαρτιών υγείας,

Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείς: 

  • Έναν ή περισσότερους χάρτινους κυλίνδρους. Για το κάθε κτίριο χρειάζεσαι έναν κύλινδρο.
  • Χρωματιστά χαρτόνια (τύπου canson) σε διάφορα χρώματα. Με τα χαρτόνια θα φτιάξεις τις στέγες των κτιρίων. 
  • Μία κούπα (που πίνεις το γάλα). Η κούπα θα σε βοηθήσει να σχεδιάσεις κύκλους πάνω στο χαρτόνι.  
  • Μολύβι
  • Ρευστή κόλλα
  • Μαρκαδόρους ζωγραφικής
  • Ψαλίδι
  • Ένα μικρό πιάτο, για παράδειγμα ένα πιάτο του γλυκού ή άλλα αντικείμενα με κυκλικό σχήμα.

Οδηγίες κατασκευής: Ξεκίνα από την κατασκευή της κυλινδρικής στέγης 

1. Τοποθέτησε επάνω στο χρωματιστό χαρτόνι, ανάποδα την κούπα, δηλαδή με το στόμιο της προς τα κάτω. Με το μολύβι σχεδίασε περιμετρικά το περίγραμμα της κούπας. 
2. Απομάκρυνε την κούπα από το χαρτόνι για να δεις τον κύκλο που σχεδίασες. Με το μολύβι, βάλε μια κουκίδα στο κέντρο περίπου του κύκλου. 
3. Κόψε με το ψαλίδι τον κύκλο. Αρχικά κάνε μια ψαλιδιά από την άκρη του χαρτονιού μέχρι τον κύκλο και στη συνέχεια κόψε πάνω στην περίμετρο του κύκλου.  
κύκλος από χαρτί, κίτρινος κύκλος
4. Όταν ολοκληρώσεις την κοπή θα έχεις καταφέρει να φτιάξεις ένα χάρτινο κύκλο.5. Κάνε μια ψαλιδιά από την περίμετρο του κύκλου μέχρι το κέντρο του (μέχρι δηλαδή την κουκίδα που σχεδίασες σε προηγούμενο στάδιο.)


6. Βάλε κόλλα στα σημεία που δείχνει η εικόνα,  σχηματίζοντας με την κόλλα ένα τρίγωνο. κώνος από χαρτί, χάρτινος κώνος,7. Φέρε το ένα πτερύγιο πάνω από το άλλο και πίεσε για να κολλήσουν.

κώνος από χαρτί, γεωμετρικά σχήματα από χαρτί8. Όταν στεγνώσει η κόλλα θα έχεις καταφέρει να φτιάξεις ένα χάρτινο κώνο.χάρτινο σπίτι, κατασκευές από χαρτί, χειροτεχνίες, ιδέες για χειροτεχνίες, κατασκευές από ρολά χαρτί υγείας9. Βάλε ρευστή κόλλα περιμετρικά στο χείλος του κυλίνδρου και τοποθέτησε από πάνω τον κώνο. Πίεσε ελαφρά για να κολλήσουν τα κομμάτια μεταξύ τους.
χειροτεχνίες από χαρτιά υγείας, σπίτι από κύλινδρο χαρτί υγείας,10. Η βασική κατασκευή του κτιρίου είναι έτοιμη. Το μόνο που χρειάζεται είναι πόρτες και παράθυρα.Πρόσθεσε πόρτες και παράθυρα 
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δημιουργήσεις τις πόρτες και τα παράθυρα στο κτίριο. Μπορείς, για παράδειγμα να ζωγραφίσεις με τους μαρκαδόρους διάφορες λεπτομέρειες απευθείας επάνω στην επιφάνεια του κυλίνδρου. Μπορείς ακόμα να κόψεις με το ψαλίδι το περίγραμμα της πόρτας έτσι ώστε να μπορεί ανοιγοκλείνει. 
σπίτι από ρολό χαρτί υγείας, χειροτεχνίες, ρολά χαρτί υγείας

Εναλλακτικά, μπορείς να κόψεις μικρά κομμάτια από χρωματιστό χαρτί σε διάφορα σχήματα και να τα κολλήσεις επάνω στο χάρτινο κύλινδρο. Μια άλλη ιδέα είναι να σχεδιάσεις σε λευκό χαρτί πόρτες και παράθυρα, να κόψεις τα σχέδια και να τα κολλήσεις επάνω στον κύλινδρο. 
σπίτια από ρολ, σπίτια από ρολά χαρτί υγείας


Πειραματίσου με το σχήμα και το μέγεθος της στέγης
Για να κατασκευάσεις έναν κώνο με μεγαλύτερη βάση θα πρέπει να σχεδιάσεις επάνω στο χαρτόνι έναν κύκλο με μεγαλύτερη διάμετρο. Δοκίμασε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσεις ως οδηγό ένα μικρό πιάτο.
Τι άλλα κυκλικά αντικείμενα θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις για να σχεδιάσεις κύκλους σε διάφορα μεγέθη;

Δοκίμασε να κόψεις το περίγραμμα του κύκλου σε διάφορα σχήματα. Μπορείς για παράδειγμα να δημιουργήσεις μικρούς κυματισμούς στη βάση της στέγης.

Χρησιμοποίησε το ψαλίδι, τους μαρκαδόρους, τα χρωματιστά χαρτιά ή ότι άλλο υλικό και εργαλείο διαθέτεις για να φτιάξεις ακόμα πιο ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες στέγες. 
κατασκευές από χάρτινους κυλίνδρους, χειροτεχνίες από ρολά χαρτί υγείας,

Φτιάξε σπιτάκια με μικρότερο ύψος
Αν κόψεις τον κύλινδρο στη μέση μπορείς από έναν κύλινδρο να κατασκευάσεις δύο κτίρια. Τα σπίτια φυσικά θα έχουν το μισό ύψος.  

Το κτίριο που κατασκεύασες αποτελείται από δύο βασικά, γεωμετρικά στερεά: Από έναν κύλινδρο και από έναν κώνο. Οι ανεμόμυλοι είναι κτίσματα με παρόμοια γεωμετρία. Οι τοίχοι τους δηλαδή σχηματίζουν έναν κύλινδρο ενώ η σκεπή τους είναι κωνική. 

ανεμόμυλος, Πάρος
Πηγή εικόνας: Wikipedia 
Ανεμόμυλος στην Πάρο. Παρόμοια κτίσματα συναντά κανείς σε πολλά νησιά των Κυκλάδων αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου.
κωνοειδή στέγη, στέγη σε σχήμα κώνου, στέγη κώνος, παραδοσιακή αρχιτεκτονική ιταλία
Σπίτια με κωνοειδή τρούλο στο Alberobello/ Μπάρι/ Πηγή εικόνας: Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου