Σφραγίδες και αποτυπώματα

Η ζωγραφική με σφραγίδες είναι μια ενδιαφέρουσα τεχνική που δίνει τη δυνατότητα στο δημιουργό να επαναλάβει ένα σχέδιο πολλές φορές. Ωστόσο, το αποτύπωμα δεν είναι πάντοτε το ίδιο, αλλά διαφέρει ανάλογα με την πίεση που ασκείται, την ποσότητα του χρώματος που μεταφέρεται στο χαρτί, τις φορές που χρησιμοποιείται η ίδια σφραγίδα, κ.α.

σφραγίδες, ζωγραφική με σφραγίδες, σφραγίδες ζωγραφική, χειροτεχνίες,

Υλικά και εργαλεία:

 • Έναν ή περισσότερους χάρτινους κυλίνδρους. Από τον κάθε κύλινδρο μπορείς να φτιάξεις πολλές σφραγίδες.  
 • Νερομπογιές ή τέμπερες σε σωληνάρια. 
 • Πινέλο.
 • Ψαλίδι.
 • Ένα ποτήρι ή ένα δοχείο που δεν χρησιμοποιείς.
 • Ένα πλαστικό ή χάρτινο πιάτο για το ανακάτεμα του χρώματος.
 • Μερικά χαρτιά (λευκά ή χρωματιστά).

Οδηγίες: 

1. Βάλε μέσα στο πιάτο, λίγη μπογιά από το σωληνάριο.
τέμπερα, τέμπερες σε σωληνάριο

2. Βούτηξε το πινέλο στο νερό και ρίξε λίγες σταγόνες νερού στο πιάτο. Ανακάτεψε με το πινέλο μέχρι η μπογιά να γίνει ρευστή.
πινέλο, νεροχρώματα

3. Βούτηξε το χάρτινο κύλινδρο μέσα τη ρευστή μπογιά.

4. Απομάκρυνε τον κύλινδρο από την μπογιά. Το χείλος του πρέπει να είναι γεμάτο με χρώμα. Βάλε μια σφραγίδα πάνω σε ένα λευκό χαρτί.

5. Όταν σηκώσεις τον κύλινδρο θα έχει μείνει το αποτύπωμά του πάνω στο χαρτί.  

Πειραματίσου με το σχήμα της σφραγίδας 
1. Κόψε τον κύλινδρο σε δύο ή τρεις μικρότερους κυλίνδρους. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσεις περισσότερες σφραγίδες από έναν μόνο κύλινδρο. Επιπλέον, οι μικρότεροι κύλινδροι (δακτύλιοι) είναι πολύ εύπλαστοι και μπορείς με τα δάκτυλά σου να τους δώσεις διάφορα σχήματα. 

2. Προσπάθησε να μεταμορφώσεις με τα χέρια σου τον κύλινδρο και να του δώσεις διάφορα σχήματα, για παράδειγμα έλλειψη, κύλινδρος, αστέρι, κλπ. 
κατασκευές από ρολά από το χαρτί υγείας, κατασκευές με ρολά υγείας, κατασκευές με χαρτιά υγείας, χειροτεχνίες με ρολά από το χαρτί υγείας,

χειροτεχνίες παιδικές, παιδικές κατασκευές, χειροτεχνίες με ρολό χαρτί υγείας, σφραγίδες με ρολό χαρτί υγείας

3. Δοκίμασε τις διάφορες σφραγίδες σε ένα κομμάτι λευκό χαρτί και πειραματίσου με διαφορετικά χρώματα. Μη διστάσεις να τσαλακώσεις, να καμπυλώσεις, ακόμα και να κόψεις τον χάρτινο κύλινδρο, προκειμένου να φτιάξεις πρωτότυπες σφραγίδες. Δοκίμασε διάφορους τρόπους αντιγραφής των σφραγίδων
Η σφραγίδα είναι ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να αντιγράψουμε το ίδιο σχήμα πολλές φορές. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επαναλάβουμε το ίδιο σχήμα. 
 • Γραμμική επανάληψη: Το σχέδιο επαναλαμβάνεται το ένα δίπλα στο άλλο ή το ένα κάτω από το άλλο.

 • Κυκλική επανάληψη: Το σχέδιο επαναλαμβάνεται και περιστρέφεται γύρω από ένα κέντρο.


 • Συμμετρική επανάληψη: Το σχέδιο αντιγράφεται ανεστραμμένο. • Τυχαία επανάληψη: Το σχέδιο περιστρέφεται και αντιγράφεται σε τυχαίες θέσεις. 

Φτιάξε το δικό σου σχέδιο υφάσματος  
Τα περισσότερα σχέδια υφασμάτων, χαλιών, ταπετσαριών, κτλ, βασίζονται στην επανάληψη κάποιων σχεδίων. Χρησιμοποίησε τις χάρτινες σφραγίδες για να δημιουργήσεις το δικό σου σχέδιο υφάσματος. 
σχέδιο υφάσματος, design για παιδιά,


Φτιάξε μια ροζέτα ή ένα λουλούδι με την τεχνική της κυκλικής επανάληψης
Επανέλαβε και περίστρεψε την σφραγίδα γύρω από ένα κέντρο δημιουργώντας ένα ρόδακα ή τα πέταλα ενός λουλουδιού. Αφού στεγνώσουν τα αποτυπώματα μπορείς να προσθέσεις χρώμα. 
ζωγραφική για παιδιά,Δημιούργησε τυχαίες παραστάσεις με σφραγίδες, και χρώματα
Γέμισε ένα λευκό χαρτί κάνοντας τυχαίες σφραγίδες. Επίλεξε 3 χρώματα και χρωμάτισε τις διάφορες επιφάνειες.
ζωγραφική για παιδιά, παιδική τέχνη, παιδική ζωγραφική


Σχημάτισε τα γράμματα της αλφαβήτα
Χρησιμοποιώντας το ίδιο σχέδιο σφραγίδας και προσπάθησε να σχηματίσεις σε ένα λευκό χαρτί ένα ή περισσότερα γράμματα της αλφαβήτα.
μαθαίνω την αλφαβήτα, ιδέες για να μάθει το παιδί την άλφαβήτα

Γρίφος !!!
Τα παρακάτω αποτυπώματα σχηματίστηκαν με χάρτινους κυλίνδρους. Μπορείς να σκεφτείς με ποιόν τρόπο έγιναν; Μπορείς να δημιουργήσεις παρόμοια αποτυπώματα.
σφραγίδες, κατασκευές από ρολά χαρτί υγείας,

Η συγκεκριμένη χειροτεχνία συνδύασε τη ζωγραφική, τη γραφιστική και τη χαρτοκοπτική. Οι χειροτεχνίες για παιδιά αποτελούν ευχάριστες δραστηριότητες που επιτρέπουν στα παιδιά να εκφραστούν δημιουργικά και να μάθουν.
Είναι επίσης σημαντικό ότι χρησιμοποιήθηκαν άχρηστα υλικά που συνήθως πετιούνται στα σκουπίδια όπως είναι το ρολό από το χαρτί υγείας. Η κατασκευή είναι φτηνή, με απλά και οικονομικά υλικά και μπορεί να γίνει στο σπίτι, στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου