Σπορείο φύτευσης: Οικολογικό και ανακυκλώσιμο

Το σπορείο φύτευσης είναι ένα σύνολο από θήκες μέσα στις οποίες φυτεύονται σπόροι. Όταν βλαστήσουν οι σπόροι, τα φυτά μεταφυτεύονται στο έδαφος. Συνήθως οι θήκες που πωλούνται στα καταστήματα είναι κατασκευασμένες από πλαστικό, δηλαδή από ένα μη ανακυκλώσιμο υλικό. Μια εναλλακτική ιδέα είναι η κατασκευή αυτών των θηκών από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως για παράδειγμα από χάρτινους κυλίνδρους ή από θήκες αυγών. Το χαρτόνι αποσυντίθεται φυσικά στο έδαφος, και έτσι το φυτό δε χρειάζεται μεταφύτευση. Μπορεί, δηλαδή να τοποθετηθεί στο έδαφος μαζί με τη θήκη του, καθώς το χαρτόνι θα αποσυντεθεί με φυσικό τρόπο. 
χειροτεχνίες από ρολά υγείας, χειροτεχνίες από χαρτιά υγείας, οικολογικές χειροτεχνίες για παιδιά, ανακύκλωση για παιδιά


Υλικά και εργαλεία
  • Έναν ή περισσότερους χάρτινους κυλίνδρους. Από τον κάθε κύλινδρο θα φτιάξεις δύο θήκες για σπόρους.
  • Ψαλίδι.
  • Ένα κουτάλι της σούπας. 
  • Κολλητική ταινία.
  • Λαστιχάκι.
  • Σπόρους (πχ. φασόλια, φακές, σιτάρι) ή και σπόρους ντομάτας, μαρουλιού κτλ. 
  • Χώμα. Μπορείς να το συλλέξεις απευθείας από το έδαφος ή να το αγοράσεις συσκευασμένο από κάποιο φυτώριο.
1. Κόψε με το ψαλίδι έναν χάρτινο κύλινδρο περίπου στη μέση.

2. Μετά την κοπή θα προκύψουν δύο μικρότεροι κύλινδροι.

3. Μετά την κοπή θα προκύψουν δύο μικρότεροι κύλινδροι.

4. Δίπλωσε τα δύο πτερύγια προς τα μέσα, έτσι ώστε να τοποθετηθούν το ένα πάνω στο άλλο.

5. Δίπλωσε και τα άλλα δύο πτερύγια προς τα μέσα. 

6. Βάλε ένα μικρό κομμάτι από κολλητική ταινία για να παραμένουν διπλωμένα τα πτερύγια.

7. Γέμισε τις χάρτινες θήκες με χώμα. Για το γέμισμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μικρό κουτάλι. Το χώμα θα πρέπει να είναι ελαφρά υγρό και καθαρό, δηλαδή χωρίς μικρές πέτρες, χόρτα, κτλ.

8. Τοποθέτησε τον σπόρο επιφανειακά μέσα χώμα, όχι δηλαδή πολύ βαθιά. Αν είναι σπόρος φασολιού, μούσκεψε τον στο νερό και βάλε ένα σπόρο σε κάθε θήκη. Αν είναι μικροί σπόροι, όπως για παράδειγμα σπόροι ντομάτας, βάλε περισσότερους σπόρους σε κάθε θήκη. δηλαδή βάλε 2-4 σπόρους σε κάθε θήκη. 

9. Τύλιξε ένα λαστιχάκι γύρω από τη θήκη, για να γίνει πιο σταθερή.

10. Φτιάξε αρκετές θήκες για να φυτέψεις διάφορους σπόρους. Τοποθέτησε τις θήκες σε ένα μεγαλύτερο κουτί. Για να ποτίζεις το σπορείο ρίχνε λίγο νερό καθημερινά, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι ή ένα μπρίκι. Το χώμα θα πρέπει να διατηρείται υγρό και μαλακό.
σπορείο, δοχεία σπόρων, οικολογικές χειροτεχνίες για παιδιά, οικολογικές κατασκευές για παιδιά, ανακυκλώσιμες χειροτεχνίες για παιδιά

11. Σε λίγες ημέρες ο σπόρος θα βλαστήσει και θα πρέπει να φυτευτεί στο έδαφός ή σε μεγαλύτερη γλάστρα. 
χειροτεχνίες από ρολά υγείας, χειροτεχνίες από χαρτί υγείας, κατασκευές από χαρτιά υγείας, χειροτεχνίες για παιδιά ιδέες, κατασκευές από ρολά υγείας,

12. Αφαίρεσε το λαστιχάκι και την κολλητική ταινία από τη θήκη. Σκάψε μια μικρή λακούβα στο έδαφος και τοποθέτησε τη θήκη μέσα στο χώμα. 
οικολογικές χειροτεχνίες για παιδιά, ανακύκλωση για παιδιά, περιβαλλοντική εκπαίδευση

13.  Το χαρτόνι θα αποσυντεθεί σταδιακά και με φυσικό τρόπο στο έδαφος. 
οικολογικό σπορείο, οικολογικές χειροτεχνίες, ανακύκλωση χειροτεχνίες,

Ιδέα: Ο Γιάννης (8 χρονών) είχε μια ιδέα: Φύτεψε σπόρους μαϊντανού μέσα στον κύλινδρο και ζωγράφισε μπροστά ένα πρόσωπο. Όταν ο μαϊντανός μεγάλωσε, έμοιαζε με μαλλιά που χρειάζονταν μάλιστα και τακτικό κούρεμα. 
κατασκευές για παιδιά, χειροτεχνίες για παιδιά, χειροτεχνίες με ρολά χαρτί υγείας, χειροτεχνίες με χαρτιά υγείας, παιδικές χειροτεχνίες, χειροτεχνίες εικόνες, χειροτεχνίες ιδέες, κατασκευές από ρολά υγείας, χειροτεχνίες με ρολά υγείας


Με αυτήν τη χειροτεχνία, τα παιδιά μαθαίνουν την αξία της ανακύκλωσης καθώς χρησιμοποιούν ένα από τα πιο άχρηστα υλικά όπως είναι το ρολό από το χαρτί υγείας.
Έρχονται επίσης σε επαφή με τη φύση και έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τους σπόρους. 
Άλλωστε πολλές κατασκευές και χειροτεχνίες για παιδιά, έχουν σκοπό όχι μόνο την ψυχαγωγία αλλά και τη μάθηση. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου