Κολάζ με σελίδες περιοδικών

Το κολάζ με σελίδες από παλιά περιοδικά, αποτελεί μια διασκεδαστική και οικονομική δραστηριότητα. Τα παιδιά μπορούν να εκφραστούν σχηματίζοντας πορτραίτα, φιγούρες, τοπία, ζώα και πολλά άλλα. Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα χέρια τους προκειμένου να σκίσουν τις σελίδες του περιοδικού. Το αποτέλεσμα θα είναι πιο αυθόρμητο και τυχαίο. Η δραστηριότητα είναι κατάλληλη ακόμη και για μικρούς μαθητές και παιδιά που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ψαλίδι. 
κολάζ, δραστηριότητες για παιδιά, χειροτεχνίες
Υλικά και εργαλεία για το κολάζ:
  • Ένα κομμάτι χαρτί που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση του κολάζ. 
  • Ένα ή περισσότερα περιοδικά που δεν χρειάζεστε. 
  • Κόλλα σε μορφή στικ. 
1. Δώστε στα παιδιά αρκετό χρόνο να χαζέψουν τις εικόνες και τα χρώματα των περιοδικών. Θα πρέπει να καταλάβουν, ότι αυτό που ψάχνουν είναι χρωματιστές περιοχές και όχι έτοιμες φιγούρες, πρόσωπα, δέντρα, σχήματα κτλ. Άλλωστε, ο εκπαιδευτικός στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι να μάθουν τα παιδιά να βλέπουν πίσω από το προφανές και να κατανοήσουν ότι μπορούν να μετατρέψουν οποιοδήποτε υλικό σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Για παράδειγμα, μπορούν να κόψουν ένα πολύχρωμο φόρεμα προκειμένου να προσθέσουν τα φύλλα σε ένα δέντρο. Η μπορεί να χρησιμοποιήσουν έναν καταγάλανο ουρανό για να προσθέσουν το φόρεμα σε μια φιγούρα.

2. Το παιδί μπορεί να σκίσει μερικές σελίδες από το περιοδικό και μετά χρησιμοποιώντας τα χέρια του να κόψει τα επιθυμητά σχήματα, όπως αυτό τα φαντάζεται.

κολάζ, περιοδικά, χειροτεχνίες,

3. Με την κόλλα το παιδί θα πρέπει να κολλήσει τα κομμάτια του σε ένα λευκό ή χρωματιστό χαρτί. Στη συνέχεια, μπορεί να συνεχίσει να ψάχνει στα περιοδικά για περισσότερα σχέδια και χρώματα προσθέτοντας λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, αν δουλεύει ένα πορτραίτο μπορεί να προσθέσει μάτια, χείλη, σώμα, ρούχα κτλ.

Τα πάντα θα πρέπει να σχηματιστούν με σκισμένες σελίδες περιοδικών. Καλό είναι να μην χρησιμοποιηθεί ψαλίδι καθώς το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό. Άλλωστε το σκίσιμο περιοδικών με το χέρι είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα που όλα τα παιδιά απολαμβάνουν να κάνουν.

Οι ιδέες είναι απεριόριστες. Τα κολάζ μπορούν να έχουν θέματα όπως φιγούρες, πρόσωπα, δέντρα, ζώα, πεταλούδες, λουλούδια, αυτοκίνητα, τρένα, βάρκες και πολλά άλλα. 

κολάζ, σχολείο, περιοδικό, ανακύκλωση

κολλάζ για παιδιά

Η κατασκευή κολάζ είναι ιδανική ακόμη και για μικρά παιδιά που δεν χρησιμοποιούν καλά το ψαλίδι. Ωστόσο και το σκίσιμο σελίδων με το χέρι είναι αρκετά απαιτητικό και αναπτύσσει τη λεπτή κινητικότητα των παιδιών. Το παιδικό κολάζ μπορεί να διακοσμήσει το δωμάτιο του παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου