Τρισδιάστατες κατασκευές με μανταλάκια, χειροτεχνία για παιδιά με μανταλάκια

Δημιουργήστε αυτό-φερόμενες κατασκευές με ξύλινα μανταλάκια. Ο εκπαιδευτικός σκοπός της δραστηριότητας είναι να κατανοήσουν τα παιδιά την έννοια της κατασκευής από την επανάληψη μίας μονάδας (δηλαδή το μανταλάκι) και να πειραματιστούν με μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές συνδεσμολογίας. Γενικά οι δραστηριότητες που αφορούν στην κατασκευή τρισδιάστατων μορφών αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία πειραματισμών με την ισορροπία και τον τρισδιάστατο χώρο.
ξύλινα μανταλάκια, χειροτεχνίες, κατασκευές, για παιδιά

Οδηγίες για την αρχιτεκτονική κατασκευή: 
1. Αρχικά θα πρέπει να επιτρέψετε στο παιδί να σκεφτεί μόνο του τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνδέσει δύο ή περισσότερα μανταλάκια μεταξύ τους χωρίς να χρησιμοποιήσει κόλλα ή άλλου είδους συνδετικό υλικό. Αφήστε το να σας δείξει στην πράξη τι ακριβώς σκέφτεται. 
ξύλινα μανταλάκια, μανταλάκια


2. Ζητήστε από το παιδί να δημιουργήσει απλές δισδιάστατες φόρμες, όπως γεωμετρικά σχήματα (τρίγωνα, τετράγωνα, πολύγωνα), γράμματα της αλφαβήτας, γραμμικές φόρμες κτλ. Η συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί μια καλή ευκαιρία εξοικείωσης με τα υλικά και τις δυνατότητές τους. 
γεωμετρικά σχήματα, τρίγωνο, τετράγωνο, πολύγωνο, μανταλάκια, χειροτεχνίες,

3. Πριν επιχειρήσετε κατασκευές μεγαλύτερης κλίμακας με  περισσότερα μανταλάκια, μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσετε από μικρές κατασκευές με ΄2 ή 3 μανταλάκια. Έτσι το παιδί, θα έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί του τρόπους με τους οποίους μπορεί να φτιάξει τρισδιάστατες κατασκευές που στέκονται μόνες τους αλλά και να σκεφτεί το ρόλο της βαρύτητας και της ισορροπίας. 
μανταλάκια, χειροτεχνίες, για παιδιά

4. Οι αρχικές ασκήσεις προθέρμανσης είναι απαραίτητες έτσι ώστε το παιδί να κατανοήσει τις δυνατότητες και τις ιδιότητες των υλικών του αλλά και να μπορέσει να εμπνευστεί. Μετά από τις μικρές ασκήσεις είναι έτοιμο να επιχειρήσει την κατασκευή μεγαλύτερων και πιο σύνθετων μορφών.  
μανταλάκια, χειροτεχνίες, κατασκευές,

Γενικά, υπάρχουν δύο κατευθύνσεις στις οποίες αναπτύσσεται μια κατασκευή στο χώρο: Είτε κατακόρυφα, είτε οριζόντια. Ο βασικός περιορισμός στην κατακόρυφη ανάπτυξη είναι βασικά το βάρος των υλικών, δηλαδή η βαρύτητα.

Η δραστηριότητα δίνει την ευκαιρία να συζητήσετε με τους μαθητές ή τα παιδιά και μια σειρά άλλω ζητημάτων όπως το ξύλο ως υλικό, την αρχιτεκτονική αλλά και πιο τεχνικά ζητήματα όπως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης συνδεσμολογίας. 
τρισδιάστατες κατασκευές, μανταλάκια, χειροτεχνίες,

Οι τρισδιάστατες φόρμες μπορούν να είναι αφηρημένες ή να μοιάζουν με πραγματικές κατασκευές, όπως με κτίρια, γέφυρες, έπιπλα, γερανούς κ.ά. 
μανταλάκια, κατασκευές, χειροτεχνίες, για παιδιά

Τα ξύλινα μανταλάκια είναι προτιμότερα για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ωστόσο, για ένα πιο πολύχρωμο αποτέλεσμα μπορείτε να δοκιμάσετε και με πλαστικά μανταλάκια. 
μανταλάκια, τέχνη, κατασκευές, χειροτεχνίες,

      
Τα μανταλάκια είναι ένα υλικό που κινητοποιεί τη φαντασία και την επινοητικότητα των παιδιών. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να βρουν και άλλα υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και να σκεφτούν πρωτότυπες χειροτεχνίες και κατασκευές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου